Výlety,  Výlety po České Republice

státní, barokní zámek – Hluboká nad Vltavou

V srpnu minulého roku (srpen - 2020) jsme si díky mému tanečnímu pobytu v Jižních Čechách, vybrali za návštěvu další českou památku - barokní, státní zámek - Hluboká nad Vltavou. Byl to můj další splněný cestovatelský sen, kterého jsem chtěla od dětství dosáhnout. Od malička bylo mým snem se podívat na zámek Hluboká, protože jsem ho vždy znala jen z televize, poněvadž se tam točilo mnoho pohádek, například - Princezna ze Mlejna,  a už mnohokrát se tam plánovaly výlety i z Moravy, že se tam složitými cestami vlakem pojedeme podívat. Naštěstí v minulém roce v létě se to vyřešilo. Na Internetu mě zaujal - teď od mojí kamarádky - Nadi - taneční pobyt s latinsko-americkými a orientálními tanci a ten se zrovna pořádal v Netolicích nedaleko Hluboké nad Vltavou v Jižních Čechách. 
Zámek jsme navštívili poslední srpnovou neděli minulého roku. Bylo tam docela hodně lidí, hlavně dětí. Zaplatili jsme si tu skoro nejdražší prohlídku a to, tzv. "Reprezentační pokoje - základní okruh". Moc mě totiž zajímalo, kde lidé dříve bydleli. Z prohlídky jsme měli neuvěřitelný a nezapomenutelný zážitek. Místností k vidění tam bylo opravdu hodně. Prohlídka trvala asi 1 hodinu, možná i víc. Průvodkyně nám toho hodně napovídala. Viděli jsme, tedy bohatě zdobené interiéry - i stěny a stropy, které jsou zdobené dřevořezbami a obloženy ušlechtilým dřevem. Na Internetu jsem zjistila, že obrazy jsou od evropských mistrů. Na zámku žili - Schwarzenbergovi a bylo tam uloženo téměř 11 000 knih a bohatá sbírka zbraní, která patří mezi největší české zámecké sbírky. 
Nyní něco málo k historii tohoto krásného barokního zámku. Tento zámek byl původně královský hrad a od roku 1661 byl majetkem rodu - Schwarzenbergů. Současná podoba zámku byla inspirována - knížetem - Jana Adolfa II. ze Swarzenbergů, hlavně z jeho cest. 
Avšak v první třetině 18. století byl zámek přestavěn barokně až do romantické přestavby. Vzorem pro přestavbu mu byl královský zámek ve Velké Británii - zámek - Windsor. 

s mým přítelem na zámku – Hluboká nad Vltavou
já na zámku – Hluboká nad Vltavou

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *