Chorvatsko,  Moje navštívené země

Do Chorvatska vlakem – 2021

Byla jsem na dovolené v Chorvatsku s mým přítelem v roce - 2021 v červenci. Navštívili jsme přímořské letovisko na Makarské riviéře - Drvenik. Je od Makarské riviéry vzdálen cca 30km. Jedná se o malou vesničku s 500 obyvateli. Z Drveniku také jezdí trajekt na ostrov Hvar. V okolí Drveniku se pěstuje vinná réva a olivovníky.
Nad obcí se tyčí pohoří - Rilič, které je součástí národního parku - Biokovo.
Cesta vlakem byla dlouhá a jelo se hlavně přes noc. Vlak už měl zpoždění na výjezdu z Prahy. Ve vlaku jsme byli v kupé, kde byly i matračky na spaní. Kupé bylo pro 4 lidi. Cestovali jsme v době covidu, tak před odjezdem jsme si museli zajít na covid test, který si pak kontrolovali na hranicích v Chorvatsku kolem půl třetí v noci. 
Také jsme vyplňovali příjezdový formulář a vlakové jízdenky jsme si koupili a rezervovali předem na cestu tam i zpět. Vlakem jsme cestovali do Splitu, kde jsme přesedali na autobus. Cesta autobusem do Drveniku trvala cca 2 až 2,5 hod. Nepamatuji si to přesně. Autobus byl naštěstí klimatizovaný. Ve vlaku i autobusu jsme museli mít roušky. 
Také při cestě vysedalo mnoho lidí a brali si svá zavazadla. Řidič vydělal několik zavazadel a málem mě tam venku zůstal můj cestovní kufr. Naštěstí jsem to z okýnka zaregistrovala a poslala ven přítele, aby ho dal zpátky do autobusu. 
Po několika hodinové a únavné cestě jsme konečně s asi 3hodinovým zpožděním dorazili do hotelu. Bydleli jsme v 4*hotelu Quercus. Měli jsme tam all inclusive a dokonce i při odjezdu nám dali oběd. Z toho jsme byli velmi překvapení. Hotel měl svůj vlastní bazén, do kterého jsem ráda chodila. Hotel se nacházel cca 5-10 minut od místní pláže. Na pláži byly drobné oblázky, doporučuji tedy použít boty do vody. Na pláži i byly různé obchůdky a restaurace, kde jsem nakoupila suvenýry. Na místní pláži bývalo hodně lidí, ale vždycky jsme tam našli volné místo. 
Při zpáteční cestě ve vlaku asi 3-4 hodiny nefungovala klimatizace. Chladili jsme se Coca-colou, než byla vyprodaná. Také ve vlaku chybělo jídlo a šla tam jenom jedna toaleta na několik vagónů. My jsme naštěstí jídlo měli, protože na nádraží ve Splitu, když jsme čekali na vlak, tak jsme si koupili obrovskou pizzu a plněné tortilly. Do Prahy jsme opět dojeli s několika hodinovým zpožděním, protože na trati bylo mnoho výluk. 
Z toho výletu se nám nejvíce líbil hotel, ve kterém večer probíhali různé animační akce, hlavně pro děti a dobře tam vařili. 
Vícekrát bych už do Chorvatska vlakem nejela, bylo to hodně náročné.


 

Míša a Jakub ve vlaku – na cestě do Chorvatska

Míša a Jakub u moře

Míša v přístavu – Drvenik

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *